Ukrajinská armáda začala v Slavjansku operáciu proti separatistom

02.05.2014 Celý región

Moskva/Slavjansk 2. mája (TASR) - Strety medzi ukrajinskými bezpečnostnými silami a proruskými separatistami prebiehajú aj v centre východoukrajinského mesta Slovjansk a vyžiadali si už i zranených. Ruskej agentúre RIA Novosti to povedal zástupca miestnej správy.

"Ukrajinská armáda uskutočňuje výsadky s vrtuľníkmi, robí totálnu vyčisťovaciu akciu, boje sa presunuli už i do centra," povedal predstaviteľ samosprávy.

Podľa neho sa okrajoch mesta nachádza ťažká obrnená technika. Sú aj prví zranení, ale o ich počte nemá zatiaľ žiadne informácie.

V Slovjansku sa ráno rozozvučali výstražné sirény a kostolné zvony, ktoré majú varovať miestnych obyvateľov pred zásahom ukrajinskej armády, a podľa rôznych zdrojov - prevažne redaktorov ruských médií - bolo počuť i streľbu. Na okrajoch mesta je vidieť husté kúdoly dymu z horiacich pneumatík, ktoré zapálili miestni obyvatelia, aby zablokovali postup ukrajinskej armády. Nad Slovjanskom krúžia vojenské vrtuľníky, uviedla RIA Novosti.

Podľa agentúry Interfax vodca separatistov v Slovjansku Viačeslav Ponomariov tvrdí, že jeho mužom sa podarilo zostreliť dva ukrajinské vojenské vrtuľníky Mi-24. Pilota prvého z nich sa im údajne podarilo zajať, druhého zatiaľ nemajú v rukách. Jednému z pilotov druhého stroja sa podarilo ujsť, druhý zahynul, tvrdí Ponomariov.

Proruskí aktivisti podľa RIA Novosti tvrdia, že majú video z havárie vrtuľníka, ktoré čoskoro zverejnia. Ďalej uviedli, že intenzívne prestrelky sa momentálne odohrávajú v blízkosti železničnej stanice a televízneho komplexu na hore Karačun.

Ukrajinská armáda začala v Slavjansku operáciu proti separatistom

Ukrajinská armáda začala dnes ráno aktívnu fázu špeciálnej operácie proti proruským separatistom v meste Slavjansk. Oznámila to ruská agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na informácie predstaviteľov sebaobrany v tomto východoukrajinskom meste.

V meste sa rozozvučali výstražné sirény a kostolné zvony, ktoré majú varovať miestnych obyvateľov pred zásahom ukrajinskej armády, a bolo počuť i streľbu, oboje však po niekoľkých minútach utíchlo. Na okrajoch mesta bolo vidieť husté kúdoly dymu, zrejme z horiacich pneumatík. Nad Slavjanskom krúžia vojenské vrtuľníky, uviedla RIA Novosti.

"Útok sa vedie na niekoľkých zátarasách naraz. Prišlo niekoľko obrnených transportérov a obrnených vozidiel, aj výsadkári pristáli s vrtuľníkom a zapojili sa do boja na barikádach. Niektoré jednotky sa rozmiestnili v blízkosti vlakovej stanice, kde sme nemali žiadne sily," povedal zástupca sebaobrany.

Podľa redaktora televízie Rossija 24 sa ukrajinským vojakom podarilo obsadiť vrch Karačun.

Reportér denníka Komsomolskaja pravda prostredníctvom Twitteru informovali, že okrem streľby počuť aj výbuchy.

Oficiálne ukrajinské miesta sa k údajnému začiatku operácie zatiaľ nevyjadrili. Neinformovali o nej doteraz ani hlavné ukrajinské médiá.

Videa zachytávajúce začiatok špeciálnej operácie v Slavjansku
 
 
 
 

Vyberte región